IT Detox: ontspan tijdens je vakantie met onze tips

Leestijd: 3 min

Na hard werken is daar dan je welverdiende vakantie waar je al een tijd naar uitkijkt. Nog een paar dagen en er is niemand die je van het strand of zwembad afkrijgt. Uiteraard wil je hier maximaal van genieten maar toch blijf je denken aan dat ene project dat nog niet af is. Als IT professional maak je veel uren achter een scherm en sta je constant aan. Maar het is nu echt tijd om je hoofd leeg te maken, maar hoe doe je dat eigenlijk?

In deze blog bespreken we een aantal tips om ervoor te zorgen dat je volledig tot rust komt tijdens je vakantie!

Zorg voor een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is in de IT cruciaal als je op vakantie gaat. Voordat je vertrekt is het belangrijk om je overdracht goed voor te bereiden. Hierdoor zal je tijdens je vakantie je werk meer los kunnen laten. Zorg er dan ook voor dat je lopende projecten zo veel mogelijk afrond. Heb je toch nog lopende projecten? Draag deze dan over aan een collega. Dit kan je doen door alle belangrijke documenten overzichtelijk achter te laten voor je collega of even een meeting te plannen. Op deze manier kan je alles duidelijk en overzichtelijk bespreken. Dit zal jou een gerust gevoel geven en daarbij help je ook je team. Laat ook aan externen weten dat je op vakantie gaat en wie voor hen het aanspreekpunt wordt. Zo voorkom je dat je alsnog gemaild of gebeld wordt.

Stel grenzen en beperk schermtijd

Het is belangrijk om duidelijke grenzen te stellen voor jezelf en met je team. Stel een out-of-office in en communiceer met je team en contactpersonen dat je afwezig bent. Zorg dat je hierin duidelijk aangeeft dat je niet bereikbaar bent voor werk gerelateerde vragen. Toch kan het verleidelijk zijn om even in je mail te kijken als je een melding krijgt. Om dit te voorkomen, kan je bijvoorbeeld je mail op stil zetten of zelfs even helemaal van je telefoon verwijderen. Hierdoor maak je de drempel voor jezelf veel hoger om toch even te spieken. Dit is essentieel onderdeel van een digitale detox.

Ook kan je ervoor kiezen om je schermtijd te beperken. Als IT’er maak je dagelijks veel uren achter een scherm. Het kan goed zijn om je schermtijd te beperken om echt even te ontspannen en uit je dagelijkse ritme te komen. Zo kan je echt even genieten van je vakantie!

Neem proeftijd voor je vakantie

Als je echt gestrest bent is het slim om een paar dagen voor je vakantie al vrij te nemen. Hiermee geef je jezelf een proeftijd voordat je echt vertrekt. Je kan hierdoor wennen aan het vakantie gevoel en echt even afkicken van al dat werken. Dat wil zeggen, je checkt geen mail en neemt geen werktelefoontjes aan.

Uiteindelijk geeft dit je de mogelijkheid om je vakantie zo goed mogelijk voor te bereiden waardoor je met minder stress weg kunt. Zo hoef je namelijk niet op het laatste moment je koffer nog in te pakken of de juiste papieren te zoeken voor je vlucht! Dit gaat je helpen om je optimaal te ontspannen.

Ga iets nieuws doen

De hele dag luieren aan het zwembad of liggen in je strandstoel. Het kan heerlijk zijn om lekker niks te gaan doen als je op vakantie bent. Van al dat niets doen komt je lichaam tot rust maar je hersenen kunnen nog steeds overuren maken. In dat geval kan het je een boost geven om nieuwe activiteiten te proberen. Denk aan het lezen van een leuk en makkelijk boek in plaats van een business of zelfhulp boek. Nu kan je tijdens het lezen echt even afdwalen en hoef je niet na te denken over wat wel en niet van toepassing is op jou.

Ben je liever sportief bezig? Helemaal goed, dat werkt namelijk ook ontspannend. Ga met een wandeling of fietstocht de omgeving verkennen, bezoek historische plekken of probeer een nieuwe sport uit. Dit kan bij een lokale sportvereniging of doe mee tijdens de activiteiten in het zwembad. Fysieke activiteit helpt je om je lichaam en geest echt even te ontspannen. Dit is een uitstekende manier om stress te verminderen!

Conclusie

Ontspanning is super belangrijk voor je fysieke- en mentale gezondheid, productiviteit en creativiteit. Met deze tips geniet je van een stressvrije vakantie. 

Is bij jou organisatie de IT afdeling ook met vakantie of moet je tijdelijk een gat binnen het team opvullen? Resultaatgroep heeft IT specialisten in verschillende vakgebieden. Benieuwd naar de mogelijkheden? Klik hier en neem contact met ons op!

Kies voor meer resultaat

Vragen? Deze beantwoorden we natuurlijk graag. Neem gerust contact met ons op!