Blog: Prince2 en Agile hebben niets met elkaar te maken en tegelijkertijd ook weer alles

Leestijd: 3 min

In de huidige tijd waarin wij leven, hebben we in toenemende mate te kampen met snel veranderende omgeving. Bij het uitvoeren van projecten lopen we hierdoor meer en meer tegen uitdagingen aan. Waarop de klassieke projectmethodieken onvoldoende antwoord kunnen geven. Hoe zorgen we ervoor dat we voldoende kunnen inspelen op veranderende randvoorwaarden gedurende het project? En hoe zorgen we ervoor dat we zo goed mogelijk aansluiten op onze behoeften?

Prince2 en Agile: wat is het eigenlijk?

Prince2 is een van de vele Project Management methodes die kunnen worden gebruikt voor het uitvoeren van projecten (groot of klein, IT en non-IT). Prince (IT projecten) kennen we dan ook al vanaf 1989 en in 1996 is Prince2 geboren als Project Management tool. Prince2 biedt concrete en beproefde handvatten om onder meer een complexe omgeving en een langere termijnplanning te managen. Met PRINCE2 wordt vooral invulling gegeven aan de relatie tussen belanghebbenden, zoals de stuurgroep en de projectmanager.

Agile (2001) is een werkwijze, een framework dat een organisatie de mogelijkheden kan geven om ‘lenig’ te opereren. Deze behoefte is ontstaan zodat organisaties zich snel kunnen aanpassen aan een snel veranderende markt/omgeving. Agile op zichzelf is geen methode om projecten uit te voeren. Binnen het Agile framework zijn er wel agile methodes die kunnen worden gebruikt in de uitvoering van projecten (Scrum, Kanban, Lean). De Agile aanpak focust zich op het uitvoerende team. Het biedt effectiviteit en wendbaarheid in het maken van de producten door te werken met ‘sprints’. Dat wil zeggen dat je samen met je team in een korte periode, vaak twee weken, een resultaat oplevert dat in gebruik genomen kan worden.

Kunnen de methodes van Prince2 en werkwijze van Agile samen?

Wat we de laatste jaren dus zien is dat er veel organisaties zijn die een Agile manier van werken door de gehele organisatie hebben doorgevoerd. Echter, daarnaast worden er binnen elke organisatie ook projecten uitgevoerd, hierbij is Prince2 een beproefde methode om de projecten te managen.

Vanuit dit gedachtengoed is de behoefte ontstaan om Prince2 zodanig te kunnen ‘aanpassen’ dat deze eigenlijk zonder problemen in een Agile werkomgeving kan worden gebruikt zodat beiden gebruik kunnen maken van elkaars sterke punten. Prince2 hoeft namelijk Agile werken niet uit te sluiten en omgekeerd. PRINCE2 Agile is dan ook een combinatie van de populaire methode PRINCE2 met een Agile aanpak.

ResultaatGroep heeft de juiste ervaring!

Binnen ResultaatGroep hebben we de juiste mensen die deze vaardigheden uitstekend kennen en beheersen. Binnen het netwerk van onze klanten is het werken op een Agile manier of het opstarten van een project volgens Prince2 zeker niet onbekend. Dat maakt dat wij onze kennis en kunde altijd blijven ontwikkelen en onze specialisten er ook voor zorgen dat een Prince2Agile certificering (foundation en practitioner) tot de basis van onze kennis behoord.

Heeft Agile voordelen? Heeft Prince2 voordelen? Hoe kunnen we Agile werken of een project Prince 2 of zelfs Prince2Agile aanpakken? Er is geen beproefde methode, of best practice om iets dergelijks even in te voeren. Wel beschikken we over de juiste kennis en ervaring om samen met u te bekijken wat in een specifieke situatie de beste aanpak zou kunnen zijn om tot het beste resultaat te komen.

Meer weten? Laat uw gegevens hier achter en we nemen vandaag nog contact met u op!

Kies voor meer resultaat

Vragen? Deze beantwoorden we natuurlijk graag. Neem gerust contact met ons op!