Verdien je meer dan je krijgt of krijg je minder dan je verdient?

Leestijd: 4 min

Dat is de vraag. Net zoals elke andere markt wordt de arbeidsmarkt bepaald door vraag en aanbod. Het zal voor jou geen verrassing zijn dat op dit moment de vraag naar goed opgeleide en ervaren IT specialisten erg groot is. Je bespreekt bij je aanstelling of contractverlenging je arbeidsvoorwaarden af voor jouw functie, maar wat als je vindt dat je eigenlijk te weinig verdient? Het kan zomaar zijn dat een collega een hoger salaris heeft bij dezelfde functie. Daarnaast zien we dat alles gewoon veel duurder aan het worden is. De inflatie ligt momenteel rond de 10% en o.a. dagelijkse boodschappen en energieprijzen doen een aanslag op je portemonnee. Een ding is zeker je koopkracht vliegt achteruit. Er zijn verschillende indicaties waaraan je kunt zien of je misschien een hoger salaris moet gaan bespreken. Ontdek hier hoe je dit uit kunt vinden!

De juiste balans tussen inkomen en werkvreugde

Salaris is natuurlijk niet alles. Bij Resultaatgroep vinden we dat geld nooit de enige reden moet zijn om een nieuwe baan te zoeken. Zo is het bijvoorbeeld erg belangrijk om fijne collega’s te hebben, dat je werk voldoende uitdaging biedt en dat je jezelf kunt ontwikkelen. Maar je wil natuurlijk wel een gepaste beloning voor het werk dat je levert. Je inkomen is namelijk onlosmakelijk verbonden met het geluk dat je in je werk ervaart! Volgens het Nationaal Salaris Onderzoek 2021 van Intermediair en Nyenrode Business Universiteit is salaris zelfs het belangrijkste argument om van baan te veranderen. Vraag je dus zelf af of het salaris dat je verdient in verhouding staat met de werkpret die je ervaart en voldoening die je eruit haalt.

Wat verdient je collega?

Om te beginnen kun je bij collega’s informeren naar hun salaris. Het blijft een gevoelig onderwerp, mensen praten niet graag over hun inkomen, maar je hebt vast een paar collega’s waaraan je het durft te vragen. Transparantie over salarissen kan zelfs betere teamprestaties opleveren. Kijk wel even goed dat de juiste collega’s hiernaar vraagt. Sommigen hebben namelijk misschien net iets meer ervaring of zijn beter opgeleid maar het kan ook zo zijn dat zij wel eerder om een loonsverhoging aan de bel hebben getrokken.

Steek je licht op in de sector

Als je het toch vervelend vindt om collega’s te vragen naar hun salaris, kun je ook iemand benaderen bij een ander bedrijf uit dezelfde sector. Vraag hierbij niet direct naar hun salaris maar stel de vraag welk salaris volgens hen bij jouw functie zou passen. Je zult zien dat ze hier graag antwoord op geven. Je zou ook recruiters kunnen vragen wat zij terugzien in jouw sector. Zij zijn als geen ander op de hoogte van de ontwikkelingen in de markt en de honoreringsvoorwaarden die hierbij gehanteerd worden.

Vergelijk vacaturesites

Er is een groot aanbod van vacaturesites online beschikbaar. Check vacatures die bij andere bedrijven openstaan voor jouw functie in jouw sector. De hoogte van het salaris wordt vaak in de vacature vermeldt. Zo krijg je een prima beeld welke vergoeding markconform is voor je functie en werkzaamheden die je doet. Let hierbij wel op dat belangrijke factoren die invloed hebben op iemand zijn salaris, zoals ervaring of de sector, enigszins vergelijkbaar zijn met jouw functie. Daarnaast is de locatie ook van belang, aangezien iemand in de Randstad gemiddeld meer verdient dan iemand in Groningen, Zeeland of Limburg. Opmerkelijk is dat de loonkloof tussen mannen en vrouwen, volgens het Nationaal Salaris Onderzoek, nog steeds bestaat. Met 5% is hij wel kleiner geworden maar nog altijd niet verdwenen. Het kan dus zomaar zijn dat een mannelijke collega met dezelfde functie meer verdient dan een vrouwelijke. Als dat het geval is neem je dat als vrouw natuurlijk mee naar de onderhandelingstafel.

Je actuele ‘marktwaarde’

Als je graag wil weten of je voldoende verdient in je huidige functie, zijn er natuurlijk online een aantal salariswijzers te vinden. Als je deze invult krijg je direct een indicatie of je salaris marktconform is. Beter nog is het om rechtstreeks te informeren bij een of meerdere recruiters die actief zijn in de IT sector. Steek je licht op bij Jelmer Storm van Resultaatgroep, bijvoorbeeld. Hij is als geen ander op de hoogte van je huidige ‘marktwaarde’.

Een breder takenpakket

Tot slot. Als medewerker ben je tegenwoordig met veel meer taken bezig dan jouw functietitel omvat. Dat is vaak erg leuk maar het brengt ook een bepaalde werkdruk met zich mee. Deze taken (zogenaamde functionele verantwoordelijkheden) sluipen er vaak in de loop van de tijd in en voor dat je het in de gaten hebt ligt er meer op je schouders dan dat er in je functieomschrijving staat. Dit betekent: meer verantwoordelijkheden tegen hetzelfde loon! Bij een officiële functiewijziging worden nieuwe arbeidsvoorwaarden besproken, maar bij meer taken bij dezelfde functie gebeurt dit zelden. Ben alert en durf het aan om ook hier een toepasselijke vergoeding voor te vragen.

Denk je zelf dat je meer verdient dan je krijgt?

Informeer dan naar je marktwaarde bij Jelmer Storm van Resultaatgroep. Hij beantwoordt graag al je vragen!

Kies voor meer resultaat

Vragen? Deze beantwoorden we natuurlijk graag. Neem gerust contact met ons op!